Vad är vintersådd?

Varför ska man så på vintern?

Vintersådd är en metod för att odla grönsaker så tidigt som möjligt. Metoden gör det möjligt att så frön mitt i vintern och få grönsaker på redan på försommaren. Du kan odla de flesta tåligare grönsaker. Till exempel salladskål, lök, morötter.

Om processen görs på rätt sätt efterliknar den vad som skulle hända om växten växte naturligt på egen hand – det naturliga urvalet ser till att endast de växter som kan grodda kommer att överleva vintern (de som inte kan gro kommer att gå under). Det ger också dessa ”vinteröverlevare” en fördel då de är tåligare än om du skulle plantera dem efter att jorden blivit varm igen. De har överlevt tough love kan man säga.

Här är några exempel på grönsaker som klarar en vintersådd:

  • All typ av kål
  • Rotfrukter, exempelvis morot, kålrot och svartrot
  • Lök
  • Spenat och sallad

Du kan köpa dina frön från det lokala trädgårdscentret.

Om du bestämmer dig för att ha blandade sorterna så tänk på att större frön behöver mer utrymme än mindre frön. Var till exempel försiktig så att du inte blandar för många rädisfrön bland morotsfrön eftersom det då inte finns tillräckligt med utrymme för båda typerna av plantor. Det bästa sättet är oftast att sortera efter kornstorlek innan du sår några frön!

En pallkrage är perfekt för denna typ av odling eftersom de är upphöjda och kan bli varma snabbare. Det är viktigt att se till att platsen du väljer har förutsättningarna för groddning, vilket sker naturligt om du väljer en plats med mycket sol och värme.

Om du använder förvaringsbehållare som stora krukor eller hinkar ska du se till att de har dräneringshål i botten. Du kan fästa nät eller plastnät på dem som låter vatten droppa igenom, men förhindrar att jord läcker ut.

Fyll din behållare med jord och lite gödsel. Placera sedan en tum jord ovanpå, sprid ut fröna över den jämnt. Täck dem med ytterligare ett par tum jord. Täck gärna över med lite sand eller såjord för att skydda fröna. Vattna först när frostrisken är över.

Lycka till!