Bygg ett växthus av gamla fönster

Du kanske inte har egen erfarenhet av växthus sen tidigare, men alla erfarna trädgårdsmästare kan berätta om glasträdgårdens härlighet. Växthus tar din personliga trädgård och gör den mycket varmare – full av starkt ljus och exotiska växter som du kan odla såväl som blommor.

Här visar vi hur du kan bygga ditt eget växthus av mycket enkla material som är lätt tillgängliga i din lokala järnaffär eller hos en ehandel. Läs igenom den här artikeln innan du påbörjar processen så att du vet precis vad som ingår och om det är vettigt för dig och din trädgård.

Kom igång

Har du några gamla fönster som ligger i garaget? Idag ska vi visa dig hur du förvandlar dem till ett enkelt och billigt växthus. Det här är ett perfekt sätt att återanvända gamla fönster när du byter på huset. Ofta går det även att hitta gamla fönster från just husrenoveringar på online marknadsplatser eller bortskänkes sidor. Och ett växthus kan även vara roligt även om du inte gillar odling.

Det bästa är att konstruktionen bara kräver minimala verktyg som borrmaskin och såg. Här är vad du behöver:

Material & verktyg

  • Fönster, så många som möjligt men har du färre kan du också göra ett mindre
  • En dörr, gärna fönsterdörr
  • Virke för fogar och stomme
  • skruv
  • skruvdragare, borrmaskin och såg

Det är bra om du har flera fönster som är ungefär lika höga och breda, då det gör det lättare för dig att bygga ett symmetriskt växthus.

Byggmetod

Börja med att göra en ritning över hur ditt växthus ska se ut. Utgå ifrån hur många fönster du har. Hur dina fönster ser ut påverkar hur du kan bygga. Ett annat sätt om du inte gillar att rita är att göra en modell i kartong utifrån de mått som dina fönster har. När du har en bra ide över hur dina fönster ska bli till ett växthus kan du börja bygga konstruktionen. Du börjar med basformen. Ofta är ett växthus en stor fyrkant med en triangel högst upp, men du kan också göra taket av billig takplast från ditt lokala byggvaruhus. Sen börjar du montera fönster. När allt är klart kan du måla allt i en enhetlig färg. För bästa resultat bör du slipa fönsterkarmarna först.

Om du har få fönster

Om du har få fönster kan du göra ett öppet växthus. Det är ett växthus som inte är helt avstängt. Det kan se ut som ett uppochnervänt V. Tänk ett vikingtida långhus.

Video-guide